“The Body Keeps the Score” van Bessel van der Kolk is een baanbrekend werk dat een diepgaand inzicht biedt in de complexe wereld van trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Wat dit boek uniek maakt, is de bijzondere nadruk die Van der Kolk legt op de rol van het lichaam bij het verwerken van trauma. Hij stelt dat trauma niet alleen een mentale of emotionele wond is, maar ook een fysieke. Het lichaam ‘onthoudt’, en somatische symptomen zoals chronische pijn of vermoeidheid kunnen een uiting zijn van opgeslagen traumatische energie. Deze lichaamsgerichte benadering vormt een aanvulling op de meer traditionele, cognitieve therapieën en biedt een holistischer beeld van trauma en genezing.

Voor mensen met PTSS is dit boek een must-read. Het kan dienen als een kompas dat je helpt je eigen symptomen en reacties te begrijpen. Van der Kolk neemt je bij de hand en zegt: “Je bent niet alleen, en er is een weg vooruit.” Hij introduceert alternatieve behandelmethoden zoals EMDR, yoga, en lichaamsgerichte psychotherapie die kunnen helpen bij het loslaten van de fysieke spanning en het ‘resetten’ van het lichaam.

Een kritische noot is echter op zijn plaats. Hoewel het boek rijk is aan informatie, kan het voor sommigen overweldigend zijn. De wetenschappelijke details zijn soms complex en kunnen voor leken moeilijk te volgen zijn.

Al met al is “The Body Keeps the Score” een essentieel boek dat de sluier oplicht van een onderwerp dat vaak in schaduwen is gehuld. Het biedt hoop en inzicht voor degenen die worstelen met de onzichtbare wonden van trauma, en is een waardevolle bron voor iedereen die meer wil begrijpen over deze complexe aandoening. Het boek ‘The Body Keeps The Score’ is o.a. te koop via Bol.com: link. Het is ook verkrijgbaar in het Nederlands onder de titel: Traumasporen: link

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.