Het vinden van de juiste therapeut is een cruciale stap in het helingsproces, vooral wanneer het gaat om de behandeling van trauma en PTSS. In deze blog duiken we in het belang van een goede klik met je therapeut tijdens traumatherapie en de specifieke noodzaak hiervan voor mensen met PTSS. Ook kijken we naar de realiteit van de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Tenslotte bespreken we wat je kunt doen als je merkt dat je niet de juiste klik hebt met je therapeut.

Het belang van een goede klik

Een goede klik met je therapeut vormt de basis van een succesvolle therapeutische relatie. Het gaat hierbij om wederzijds respect, vertrouwen, en het gevoel dat je begrepen wordt. Deze elementen zijn essentieel om je veilig en comfortabel genoeg te voelen om diepe, vaak pijnlijke emoties en ervaringen te delen. In de context van traumatherapie is deze connectie nog belangrijker, aangezien het proces vaak het herbeleven en verwerken van traumatische gebeurtenissen omvat.

Waarom het cruciaal is voor mensen met PTSS

Voor mensen die lijden aan PTSS is een therapeutische relatie waarin ze zich begrepen en gesteund voelen van onschatbare waarde. PTSS-symptomen kunnen intens en overweldigend zijn. Ook hebben mensen met PTSS hebben vaak weinig vertrouwen in anderen. Bovendien kunnen behandeltrajecten heel frustrerend zijn zeker wanneer (het lijkt dat) er geen vooruitgang wordt geboekt. Hierdoor is de juiste ondersteuning essentieel om door deze uitdagingen heen te werken. Een therapeut die afstemt op de behoeften van de cliënt, zowel op emotioneel als op mentaal niveau, kan helpen om een gevoel van veiligheid en vertrouwen op te bouwen. Dat is cruciaal voor herstel.

De realiteit van wachtlijsten

Helaas wordt de ideale zoektocht naar een geschikte therapeut vaak belemmerd door lange wachtlijsten binnen de GGZ. Deze wachtlijsten kunnen mensen dwingen om compromissen te sluiten in hun keuze voor een therapeut. Dit kan de kwaliteit van de therapeutische relatie ondermijnen. Mensen zijn door de wachtlijsten geneigd om maar in zee te gaan met de eerste de beste therapeut die ze vinden of die ze krijgen toegewezen. Heel begrijpelijk, maar laat dit je niet tegenhouden om in actie te komen als er toch geen klik blijkt te zijn.

Wat te doen als de klik er niet is

Het realiseren dat je geen goede klik hebt met je therapeut kan ontmoedigend zijn. Toch is het belangrijk om te onthouden dat het niet ongewoon is. Communicatie is hierbij de sleutel. Het uiten van je gevoelens en behoeften kan soms leiden tot een aanpassing van de therapeutische benadering die beter bij je past. Als dat lukt dan hoef je niet van therapeut te wisselen. Als dit niet het geval is, is het volkomen acceptabel om een verandering te verzoeken. Dat uitspreken is overigens niet altijd even gemakkelijk, weet ik uit eigen ervaring. Maar bedenk dat veel therapeuten en instellingen open staan voor dergelijke verzoeken. Je bent namelijk echt niet de eerste die geen klik heeft met de therapeut. Soms betekent dat echter dat je wel weer (even) op een wachtlijst terecht komt. Niet iedereen kan zich een dergelijke vertraging veroorloven. Het blijft daarom een afweging die je zelf (samen met je therapeut) moet maken.

Persoonlijke ervaring

Op persoonlijk vlak heb ik de uitdaging van een mismatch met een therapeut ervaren. Tijdens een van mijn behandeltrajecten leek het alsof mijn therapeut en ik een verschillende taal spraken. Mijn PTSS klachten manifesteerden zich voornamelijk fysiek, wat mij ertoe bracht me op het lichaam te concentreren. Mijn therapeut, daarentegen, focuste voornamelijk op het ‘hoofd’, ofwel de mentale aspecten van mijn ervaringen. Dit verschil leidde tot een gevoel van onbegrip en stagnatie in mijn behandelproces. Gelukkig heb ik dit bespreekbaar kunnen maken. En toch kwamen we er uiteindelijk niet uit. Daarom heb ik uiteindelijk de stap gezet om een andere therapeut te vragen, wat leidde tot een veel betere klik.

Conclusie

Een belang van een goede klik met je therapeut is meer dan alleen prettig; het is een fundament waarop succesvolle traumatherapie wordt gebouwd. Voor mensen met PTSS is dit nog belangrijker. Hoewel de realiteit van wachtlijsten in de GGZ een uitdaging kan vormen, is het essentieel om te onthouden dat je welzijn prioriteit heeft en dat het zoeken naar de juiste therapeutische match een belangrijke stap is in je herstelproces. Mocht je jezelf in een situatie bevinden waarin de klik ontbreekt, wees dan moedig en spreek uit wat je nodig hebt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.