Ik hoop dat deze blog je een dieper inzicht geeft in de wetenschap achter MDMA en zijn potentieel in de behandeling van trauma. Het is een opwindend en groeiend veld dat de manier waarop er naar geestelijke gezondheidszorg wordt gekeken, zou kunnen veranderen.

In de zoektocht naar effectieve behandelingen van trauma en PTSS, heeft de wetenschappelijke gemeenschap een onwaarschijnlijke bondgenoot gevonden: MDMA, beter bekend als “ecstasy”. Maar hoe werkt deze stof precies in het menselijk brein, en wat maakt het zo’n veelbelovend hulpmiddel in de behandeling van diep verankerde emotionele wonden?

Chemische Interacties

MDMA werkt voornamelijk door het verhogen van de niveaus van drie neurotransmitters: serotonine, dopamine en noradrenaline. Deze chemische boodschappers spelen een cruciale rol in stemming, emotie en stressrespons. Serotonine, in het bijzonder, is bekend om zijn vermogen om een gevoel van welzijn en geluk te bevorderen (Mithoefer et al., 2011).

Toegang tot Begraven Herinneringen

De verhoogde neurotransmitterniveaus creëren een unieke psychologische ruimte waarin patiënten toegang kunnen krijgen tot traumatische herinneringen zonder de gebruikelijke angst en afweermechanismen (Feduccia et al., 2019). Dit maakt het gemakkelijker om deze herinneringen te verkennen en te verwerken in een therapeutische setting.

Therapeutische Doorbraak

Studies hebben aangetoond dat MDMA-geassisteerde psychotherapie effectief kan zijn bij de behandeling van PTSS (Ot’alora et al., 2018). De combinatie van de drug en gesprekstherapie lijkt een omgeving te creëren waarin patiënten hun trauma kunnen confronteren en nieuwe perspectieven kunnen ontwikkelen, wat leidt tot een significante vermindering van symptomen.

Conclusie

Hoewel het onderzoek naar MDMA en trauma nog in de kinderschoenen staat, zijn de voorlopige resultaten veelbelovend. De unieke interactie van MDMA met het menselijk brein lijkt een veilige ruimte te creëren voor het verkennen en verwerken van diep begraven emoties en herinneringen, waardoor een therapeutische doorbraak mogelijk wordt.

Lees ook de blog op de pagina van Jellinek.nl: Hoe werk MDMA in de hersenen?

Referenties

– Mithoefer, M. C., Wagner, M. T., Mithoefer, A. T., Jerome, L., & Doblin, R. (2011). The safety and efficacy of ±3,4-methylenedioxymethamphetamine-assisted psychotherapy in subjects with chronic, treatment-resistant posttraumatic stress disorder: the first randomized controlled pilot study. Journal of Psychopharmacology, 25(4), 439-452.

 – Feduccia, A. A., Holland, J., & Mithoefer, M. C. (2019). Progress and promise for the MDMA drug development program. Psychopharmacology, 236(9), 2735-2745.

– Ot’alora, G. M., Grigsby, J., Poulter, B., Van Derveer, J. W., Giron, S. G., Jerome, L., … & Yazar-Klosinski, B. (2018). 3,4-Methylenedioxymethamphetamine-assisted psychotherapy for treatment of chronic posttraumatic stress disorder: A randomized phase 2 controlled trial. Journal of Psychopharmacology, 32(12), 1295-1307.

### Disclaimer:

Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van MDMA of andere psychedelica zonder medisch toezicht ernstige risico’s kan inhouden, waaronder negatieve psychologische en fysieke effecten. Behandeling van ptss met MDMA is in Nederland nog in de onderzoeksfase en wordt nog niet aangeboden als reguliere behandelmethode. Het is absoluut niet aan te raden om zelf te gaan experimenteren met deze substanties. Als je geïnteresseerd bent in dit soort behandelingen, raadpleeg dan altijd een gekwalificeerde medische professional voor advies en begeleiding. Elk individu is uniek en wat voor de één werkt, kan schadelijk zijn voor de ander. Wees verantwoordelijk en zorgvuldig.



Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.