Het concept van ‘set en setting’ is cruciaal bij MDMA-geassisteerde traumabehandeling. “Set” verwijst naar de mentale toestand van de persoon die de behandeling ondergaat, terwijl “setting” de fysieke en sociale omgeving beschrijft waarin de behandeling plaatsvindt.

In de wereld van MDMA-geassisteerde traumabehandeling zijn ‘set’ en ‘setting’ niet zomaar achtergrondfactoren; ze zijn de stille helden van het verhaal. Tijdens mijn eigen behandeling bij Centrum 45 werd ik ondergedompeld in een warm ingerichte kamer. Een comfortabel bed nodigde uit tot rust, terwijl een nachtmasker en koptelefoon met rustgevende muziek de buitenwereld dempten. Naast het bed zaten twee toegewijde behandelaars die mij gedurende de acht uur durende sessie bijstonden. Het was alsof ik in een veilige cocon was gewikkeld, klaar om een diepgaande innerlijke reis te maken.

De ‘setting’ is meer dan decor; het is een facilitator van vertrouwen. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit: een zorgvuldig ontworpen omgeving kan de effectiviteit van de behandeling aanzienlijk verhogen (Mithoefer et al., 2011). In mijn geval was de setting als een warme, omhullende deken die een gevoel van veiligheid bood, waardoor ik me kon openstellen voor het therapeutische proces.

Dan is er de ‘set’, de mentale toestand waarmee je de behandeling ingaat. Deze innerlijke wereld is als een fragiele bloemknop, gevoelig maar vol potentieel. Onderzoek toont aan dat een goede voorbereiding, zoals gesprekstherapie, kan helpen om met een optimale mindset de behandeling in te gaan (Greer & Tolbert, 1998).

De samensmelting van set en setting is als een delicate dans die de helende kracht van MDMA kan ontsluiten. In mijn ervaring was het de setting die de rustgevende en veilige omgeving creëerde waardoor mijn innerlijke zich veilig voelde om open te gaan. Deze harmonie is niet alleen mooi maar ook wetenschappelijk onderbouwd en cruciaal voor het succes van de behandeling (Carhart-Harris et al., 2018).

Referenties:

– Mithoefer, M. C., Wagner, M. T., Mithoefer, A. T., Jerome, L., & Doblin, R. (2011). The safety and efficacy of ±3,4-methylenedioxymethamphetamine-assisted psychotherapy in subjects with chronic, treatment-resistant posttraumatic stress disorder: the first randomized controlled pilot study. Journal of Psychopharmacology, 25(4), 439-452.

– Greer, G., & Tolbert, R. (1998). A method of conducting therapeutic sessions with MDMA. Journal of Psychoactive Drugs, 30(4), 371-379.

– Carhart-Harris, R. L., Roseman, L., Haijen, E., Erritzoe, D., Watts, R., Branchi, I., & Kaelen, M. (2018). Psychedelics and the essential importance of context. Journal of Psychopharmacology, 32(7), 725-731.

###Disclaimer###

Let wel, MDMA-therapie is nog steeds onderwerp van onderzoek en is in Nederland (nog) niet algemeen goedgekeurd voor medisch gebruik. Het is essentieel om met een zorgverlener te overleggen bij het overwegen van dergelijke behandelingen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.