In de Verenigde Staten heeft onderzoek naar MDMA-geassisteerde therapie veelbelovende resultaten laten zien bij de behandeling van PTSS (Posttraumatische Stressstoornis). Maar het is niet alleen de MDMA-sessie zelf die telt; de integratiesessies met je therapeut die volgen zijn cruciaal voor een duurzaam herstel. Het is alsof je samen een puzzel aan het oplossen bent, stukje voor stukje.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat integratiesessies helpen bij het verankeren van de inzichten verkregen tijdens de MDMA-sessie. Deze sessies bieden een veilige ruimte om de emotionele en mentale verschuivingen die zijn opgetreden, te verkennen en te begrijpen.

Tijdens mijn eigen MDMA-sessie had ik een levensechte ervaring die me diep raakte. Ik bevond me in een massagraf, oog in oog met een boosaardige executeur in een camouflage pak. Terwijl anderen geen genade kregen, schonk hij mij om een of andere reden pardon. Terwijl ik wegliep, riep hij me na: “Onthoud goed dat niet alle mensen slecht zijn.” Terwijl de scene bizar was bleven de woorden hangen.

Rationeel heb ik altijd wel begrepen dat ik een zekere mate van wantrouwen tegenover mensen had. Maar tijdens die MDMA-sessie voelde ik dat wantrouwen in elke vezel van mijn lichaam. Ik zag mijn gevoel en mezelf in een helderder licht. Toen pas kreeg ik door hoe diepgeworteld dat gevoel was. Ik voelde de koude kilte van mijn wantrouwen, maar tegelijkertijd kreeg ik ook een glimp te zien van mijn diepe verlangen naar warmte en verbinding die altijd overschaduwd was door mijn verleden. Dat wantrouwen stond verbinden met andere mensen namelijk al die tijd in de weg.

Tijdens de integratiesessie met mijn behandelaar bespraken we deze ervaring. We verkenden de complexiteit van mijn gevoelens en de betekenis van de woorden van de executeur. Het was alsof ik een nieuwe taal leerde om mijn innerlijke wereld te beschrijven. Het verklaarde ook veel van mijn gedrag in het dagelijkse leven waar ik me vaak niet eens bewust van was; altijd maar mijn omgeving scannen naar mogelijke dreiging als ik over straat loop, essentiƫle levensmiddelen hamsteren, nooit met de rug naar de deur toe zitten, om er maar een paar te noemen. Maar erger, ik kon maar moeilijk met mensen verbinden omdat ik ze in de kern niet vertrouwde. Gevoelsmatig verwachtte ik dat mensen me vroeg of laat zouden pootje haken of teleurstellen. Mijn behandelaar hielp me inzien dat deze ervaring een kans was om mijn diepgewortelde wantrouwen te heroverwegen en te werken aan een meer genuanceerd beeld van de mensheid. Maar ik kon nu ook mijn gedrag gaan bijsturen omdat ik me bewust werd van mijn gedrag gebaseerd op wantrouwen (wat overigens makkelijker is gezegd, dan gedaan). Het was een cruciale stap in mijn pad naar heling en zelfbegrip, en de mogelijkheid om diepere verbindingen aan te gaan met anderen.

Kortom, de integratiesessie is het moment waarop je de nieuwe, rauwe gevoelens en inzichten kunt verkennen die je tijdens de MDMA sessie hebt ervaren. Je therapeut helpt om je bewust te worden van deze gevoelens, ze te begrijpen en uiteindelijk te integreren in je dagelijks leven. Het is alsof je een nieuwe taal hebt geleerd om je innerlijke wereld te beschrijven, en nu is het tijd om die taal te oefenen zodat je effectiever kunt communiceren, niet alleen met anderen maar vooral met jezelf.

Het negeren van het belang van integratiesessies is als het vinden van een schat en deze vervolgens ongeopend laten. De echte waarde ligt in het zorgvuldig uitpakken en begrijpen van wat je hebt ontdekt, zodat je het kunt gebruiken om een rijker, voller leven te leiden.

Referenties:

– Mithoefer, M. C., Mithoefer, A. T., Feduccia, A. A., Jerome, L., Wagner, M., Wymer, J., … & Doblin, R. (2019). MDMA-assisted psychotherapy for treatment of PTSD: study design and rationale for phase 3 trials based on pooled analysis of six phase 2 randomized controlled trials. Psychopharmacology, 236(9), 2735-2745. Nature Medicine 2021

###Disclaimer###

Let wel, deze behandeling is nog steeds onderwerp van onderzoek en is in Nederland (nog) niet algemeen goedgekeurd voor medisch gebruik. Het is essentieel om met een zorgverlener te overleggen bij het overwegen van dergelijke behandelingen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.